Living Hikes túra - Ősz a Visegrádi-hegységben

Helyszín (szöveges)
Visegrádi-hegység

MTSZ

Túra: 17 km, 580 m szintemelkedés, Pilisszentlászló - Spartacus-ösvény - Jenő-kunyhó - Ördögmalom vízesés - Bertényi Miklós füvészkert - Vízverés-nyerge - Borjúfő - Visegrád, Nagy-Villám. A legszebb útvonalak egyike.

A túra kb. 5 órás út, közepes nehézségű, és feltételez alapvető állóképességet (ha gyalogoltál már 10-15 km-t, bejáratott túrabakancsod vagy túrázásra alkalmas cipőd van és nem vagy tériszonyos, akkor nyugodtan eljöhetsz)... Ha nagy gond lenne, akkor lesz olyan pont útközben, ahol ki lehet szállni, de csak meghatározott helyen.

Mit fogsz látni? 

 • Végig az őszi erdőt, a téli "álomra" készülő természet színes frissességét.

 • Pilisszentlászlóról, a hegyek között megbúvó faluból indulunk.

 • Rátérünk az egyik legvadregényesebb turistaösvényre, mely vadászösvényből lett kialakítva, útközben a meredek hegyoldalban kanyargó ösvényről néhány helyen nagyszerű kilátás nyílik a Dunára és a környező hegyekre.

 • A Pilisi Parkerdő Bertényi Füvészkertjében az élővilágról hallhatunk és láthatunk, köztük a télen sem szunnyadó különféle örökzöld fenyőkről. Itt megpihenünk egy piknikre (hozott élelemből).

 • Az Ördögmalom-vízesés zúgója után felkapaszkodunk a Vízverés nyergébe, ahonnan egy szakaszon az Országos Kéktúrán gyalogolunk.

 • A Borjúfő sziklaszirtjéről újabb irányból láthatjuk a környék panorámáját, mielőtt megérkezünk utunk céljához:

 • a Visegrád felett magasodó Nagy-Villám kilátójához, ahol már a teljes Dunakanyari panorámát élvezhetjük, amit addig csak kisebb részletekben.

 • Útközben próbálunk jelen lenni, figyelni a természetre, így szakaszonként lesz csendes időnk is, amikor egymással nem beszélgetve, egymástól kissé lemaradva, szemlélődve haladunk, és próbáljuk befogadni minden érzékszervünkkel azt, amiben vagyunk, amit látunk-hallunk-érzünk.

 • Más szakaszokon kötetlenül beszélgethetünk, valamint próbálunk minél jobban találkozni a hellyel, ahol vagyunk, s általa, benne tükröződve önmagunkkal, saját életünkkel is. Ebben segítségünkre lesznek a helyi szakvezetőink és a túravezetőnk.

 • A túrára magyarul nem tudó résztvevőket is várunk, emiatt a vezetés kétnyelvű lesz.

 • A túrát a füvészkert Ördögmalom Éttermében zárjuk.

Utazás: külön busszal Budapestről, hazaút a Duna-kanyar esti fényeiben

Minden résztvevő a Viator Egyesület vendége egy palacsintára. A füvészkertben és a kilátóban szakvezetést tervezünk, mely szintén nem jelent extra költséget.

Hozni kell: legalább 1.5 l vizet, élelmet napközbenre, időjárásnak megfelelő öltözetet (szél- és esőálló), terepre alkalmas, bejáratott lábbelit (túrabakancs, túracipő ajánlott), készpénzt, nyitottságot.

Részvételi költség (buszköltséghez és a szervezés ill. a program egyéb költségeihez való résztvevői hozzájárulás): 3000 Ft + vacsora (helyben fizetendő kp-ben, tájékoztatásul az étlap: http://visegradipisztrang.hu/images/etlap/etlap2020.pdf)

Jelentkezési határidő: 2020. november 4.

Jelentkezés: https://forms.gle/8WPzGTed3jz9SBxy9

A részvétel feltételei (részletesebb tudnivalókat a jelentkezők emailben kapnak):

 • A jelentkezés a részvételi díj átutatásával lesz teljes, a fenti határidőig.
 • A túraútvonal közepes nehézségű, feltételez némi felkészültséget, fittséget.
 • A jelentkezők a vonatkozó tudnivalókat elfogadják, a túravezető utasításaival és a mindenkori járványügyi rendelkezésekkel együtt magukra kötelezőnek tekintik. A csendes szakaszo(ko)n vállaljuk, hogy nem beszélgetünk egymással és lehetőség szerint kikapcsoljuk a mobiltelefonokat.
 • Minden olyan körülmény (pl. tériszony, krónikus betegség, allergia) amely befolyásolhatja a részvételt, előzetesen ill. idejében közlendő a túravezetővel vagy a szervezőkkel.
 • Koronavírusra utaló tünetekkel, vagy az utóbbi napokban tudottan fertőzött személlyel való közvetlen kapcsolat esetén kérjük, maradj távol a túrától.
 • Ez egy közösségi túra, a szervezők és a túravezető önkéntesként vesznek részt, és a program során a résztvevők is aktívan alakíthatják a közösséget.
 • Minden tőlünk telhetőt megteszünk a biztonságért, ugyanakkor túrán mindenki saját felelősségre vesz részt. A túrázás magában hordoz bizonyos veszélyeket, melyek minimalizálhatók, de nem küszöbölhetők ki teljesen.
 • Lemondás esetén nem tudjuk garantálni a befizetett díj visszatérítését, csak abban az esetben, ha az egész túra elmaradna, pl. a járványügyi szabályok szigorodása miatt. Előzetesen jelzett egyéni lemondás esetén a kifizetendőkön túl fennmaradó összeg jóváírható későbbi túrákhoz.
 • A túrát időjárástól függetlenül megtartjuk, csak extrém esetben marad el. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
 • A személyes adatokra vonatkozólag a Viator Egyesület adatkezelési szabályzata érvényes, továbbá minden, a túrán elhangzott személyes jellegű információ vagy megnyilvánulás köztünk marad. A túrán fénykép- és video felvételek készülhetnek, melyek - kifejezett ellenkező kérés hiányában - megjelenhetnek az Egyesület nyilvános felületein.

Túravezető: Dr. Molnár András (MTSz bronzjelvényes gyalogos túravezető, idegenvezető), magyar és angol nyelvű vezetéssel

Szervező: Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület

A túra az MTSZ (Magyar Természetjáró Szövetség) támogatásával valósul meg.

További érdeklődés, információk:
viatoregyesulet@gmail.com, 30/40-80-993, www.vandorut.hu

találkozó

 

 

Esemény jellege
Gyalogos túra
Egyesületi?
Egyesületi szervezésű program
Kiket várunk?
Szeretettel várunk mindenkit, aki a hétköznapokból szeretne kiszakadni és a természetben felfrissülni!
Nyitott?
Nyitott program
Szervező(k)
Kik várnak?

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer